Kategorier
Nyhed Projekter Uddannelse

Frivillighed, foreningsliv og medborgerskab på skoleskemaet

IBOS’ STU har siden efteråret været en del af projektet ”Frivillig – en del af fællesskabet”, i samarbejde med Sammenslutningen unge med handicap, SUMH, og Vesterbro Frivilligcenter. Her har de unge prøvet kræfter med frivilligt arbejde i Wefood, som besøgsvenner på plejehjemmet Rygaaardscenteret og i Kulturhuset Islandsbrygge.

IBOS er samarbejdspartner og STU-udbyder på projekt ”Frivillig – en del af fællesskabet”, som er drevet af SUMH og Vesterbro Frivilligcenter. Projektet ønsker at bygge bro mellem foreningsliv og unge med handicap, som går på en STU. Gruppen af unge, der går på en STU, er ofte unge med flere udfordringer, og de kan have svært ved at komme ind i forskellige fællesskaber.

’Det bedste ved frivilligjobbet er, at man gør en forskel’

I projektet bliver de unge en del af frivillige fællesskaber og foreninger, som kan række ud over deres skoletid på STU’en, og styrke deres medborgerskab og modvirke ensomhed. Projektet handler også om at klæde foreningerne godt på til at samarbejde med STU’er, møde de unge som de er og inkludere dem i fællesskabet.

– Jeg har været frivillig i en butik, som hedder ’Wefood’, som samarbejder med Folkekirkens Nødhjælp. Her sælger de fx mad og drikke, hvor udløbsdatoen er tæt på eller er nået, men stadig kan bruges. Og det sælges for meget få penge. Det var første gang, jeg har været frivillig og det var en god oplevelse. De stod med åbne arme og var så imødekommende, fortæller 18-årige Anne Marie fra IBOS’ STU:

– Det bedste ved frivilligjobbet er, at man gør en forskel. Alle de penge ’Wefood’ tjener går jo ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælp – og de bliver anvendt i fattige lande, fx til vand og undervisning. Når man føler, man gør en forskel, så er opgaver, man normalt synes er lidt sure, fx at støvsuge, lige pludselig okay. Forstil dig det som et billede – et internet-symbol – hvor der er en ring med flere ringe omkring. Når man laver noget i den inderste ring, så går det ud i den næste ring, som går ud i den næste osv. Man kan se opgaven som en del af en større helhed, som gør en forskel.

’Man bliver en del af et stort fællesskab’

Projektet har givet de unge læring om medborgerskab og demokratisk deltagelse i praksis.

– Unge med synshandicap lærer og udvikler sig bedst, når de kan opleve med sanserne, komme tæt på og mærke tingene på en håndgribelig, konkret og praksisnær måde. Som deltagere i dette projekt har de unge netop oplevet på egen krop, hvad foreningsliv og medborgerskab er, frem for at få det igennem teoretiske forklaringer, fortæller Annette Laub Hansen, der er underviser på IBOS’ STU, og fortsætter:

– De unge har også prøvet kræfter med hverdagskompetencer, både praktiske og sociale. De har fx støvsuget, lavet rengøring, og øvet sig i at sætte ord på deres handicap og styrker. De har også indgået i opgaver og relationer i det frivillige arbejde.

STU-studerende Anne Marie er glad for, hun har været en del af projektet:

– Frivilligjobbet har gjort mig bedre til at samarbejde, spørge om hjælp og være mere social. For det er man jo nødt til, når man skal tale med kunder i en butik. Der var selvfølgelig også udfordringer. Fx var kasseapparatet ikke særlig synsvenligt. Skriften var meget lille og der var dårlige kontrastfarver. Men jeg synes alle – uanset handicap – skal kaste sig ud i frivilligt arbejde. Man bliver en del af et stort fællesskab. Et andet fællesskab, end det man normalt får andre steder. Og hvis du har et handicap, så er det ikke det, der bliver lagt vægt på. Jeg er vant til at blive placeret i kasser, fx i kommunen. Hos ’Wefood’ var jeg en del af fællesskabet og blev behandlet som alle andre. Det var et frirum. Det kan klart anbefales. Jeg ville ønske alle fik mulighed for et sådant forløb. Både studerende på en STU, men det kunne være godt at få på skoleskemaet allerede i de store klasser i folkeskolen.

Forankring og fortsættelse af projektet

Projektet er støttet af Socialstyrelsen og gennemføres i perioden januar 2019 – maj 2021. På baggrund af de foreløbige erfaringer arbejdes der på at forankre frivilligt arbejde som en fast del af IBOS’ STU-tilbud fremadrettet.

Vil du høre mere om projektet, kan du kontakte Annette Laub Hansen på AB7P@kk.dk eller 39 45 25 97.