Kategorier
Nyhed Projekter

Projekt BlindTech 2020: Status på året der gik

Hvordan bruger mennesker med synsnedsættelse kunstig intelligens i deres hverdag? Det undersøger Projekt BlindTech. Her er en status på, hvor projektet er efter 2020.

Projekt BlindTech undersøger, hvordan mennesker med synsnedsættelse bruger teknologier, fx i apps eller med digitale assistenter. Denne viden skal bruges til at udvikle læringsmodeller og -materiale til fagpersoner i regioner og kommuner, der arbejder med mennesker med synshandicap. Selvom 2020 har budt på Corona-udfordringer, så er projektet i fuld gang. IBOS’ specialkonsulent Lea Johanne Sarfelt, fortæller om året, der er gået:

– Selvom det har været et turbulent år og dataindsamlingen blev sat i bero under den første coronanedlukning, så går det rigtig godt. Der har været en stor interesse for projektet. Både fra mennesker med synshandicap og fagpersoner, der gerne har villet bidrage. Vi har rekrutteret de deltagere vi skulle bruge og fulgt dem, og vi har også holdt de demodage, vi havde planlagt. Så 2020 har stået i dataindsamlingens tegn, og det betyder, at vi allerede har indsamlet rigtig meget materiale. Vi har også afholdt vores andet møde med praksis-Advisory-boardet. Her er en god dialog og et godt engagement, det vil vi gerne takke for. Derudover arbejder vi løbende på formidling af resultater af projektet, fx i form af artikler eller på konferencer.

Projektet har fokus på den eksisterende teknologi, fx digitale assistenter, der anvendes i hjemmet. Men det er ikke det eneste:

– Det har været en spændende sidegevinst, at vi har fået mulighed for at teste noget af den mere eksperimenterende teknologi. Vi har fx lånt prototypen af mobilitystokken Sense Five fra WertelOberfell fra Tyskland. Det er en mobilitystok med sensorer, som giver taktil feedback til brugeren, fortæller Lea Johanne Sarfelt, som ser mod 2021:

– Til næste år glæder vi os til at fortsætte dataindsamlingen og til, at vi skal lave workshops med fagfolk omkring læringsmaterialet, der skal udvikles. Det bliver rigtig spændende.

Projektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Instituttet for Blinde og Svagsynede. Det er støttet af Velux Fonden.