Kategorier
Nyhed Podcast Projekter

Ny podcastserie: Mennesker med handicap er i særlig risiko for at blive udsat for vold

Både dansk og international forskning viser, at voksne og børn med handicap er i større risiko end andre for at blive udsat for vold. Det er baggrunden for en ny podcastserie på fem afsnit, der sætter fokus på vold mod mennesker med handicap.

Serien er produceret af Instituttet for blinde og svagsynede – IBOS – med økonomisk støtte fra Offerfonden. Du kan lytte til serien ved at klikke på link til IBOS’ podcast-kanal Blind lyd på Podbean eller hvor du ellers lytter til podcasts.

”Overgreb og vold mod mennesker med handicap finder sted i hjemmet, i skolen, på arbejdspladsen og på døgninstitutioner. Der har de en forøget risiko. En af grundene kan være, at de bliver udvalgt, fordi de ligner lette ofre, og de ikke kan forsvare sig. Og deres muligheder for at forsvare sig også i retssystemet efterfølgende er ringe,” fortæller Mogens Nygaard Christoffersen, der er seniorforsker emeritus på forskningscentret Vive.

Det er især mennesker med autisme, ADHD og udviklingshæmmede, der er er i risikogruppen. ”Det er de grupper, som politiet først og fremmest møder. Altså det er noget med, at det er en tredjedel af dem, som har et af de her handicaps. Eller flere. Fordi mange af børnene kan have flere handicaps,” forklarer Mogens Nygaard Christoffersen.

Også mennesker med blindhed er i risikogruppen, viser statistikken. ”Hvis man bare ser på de rå tal, så har de blinde dobbelt så stor risiko som andre børn uden blindhed for at blive udsat for både vold og seksuelle overgreb. Så de har en væsentlig forøget risiko. Selv når man tager højde for sociale baggrundsforhold, som ellers kan spille en rolle,” fortæller Mogens Nygaard Christoffersen.

Mennesker med handicap er i øget risiko for både fysik, psykisk og seksuel vold især begået af en gerningsmand, de kender, men der er også tilfælde af, at de bliver begået af en fremmed. Første episode af podcastserien giver viden om vold. Vi går fx bag om tallene og kigger på, hvor mange mennesker med handicap, der bliver udsat for vold og de forskellige typer af vold bliver gennemgået. Ligesom du møder en case, der har været udsat for vold. I de følgende udsendelser fortæller mennesker med handicap, der har været udsat for vold, og pårørende deres historie. I den sidste episode giver eksperterne redskaber til at komme videre i livet efter traumatiske oplevelser.

Serien er produceret af IBOS med økonomisk støtte fra Offerfonden.

Medvirkende:

  • Julie Giese, studievært
  • Henry Taylor, massør og voldsudsat
  • Mette Thyghøj, terapeut, Lev uden vold
  • Mogens Nygaard Christoffersen, forsker, Vive
  • Line Engel Clasen, psykolog, ph.d., Center for seksuelle overgreb, Rigshospitalet

Lyt til podcastserien

Podcast 1. Vold mod mennesker med handicap: Viden om vold

Podcast 2. Vold mod mennesker med handicap – Fysisk vold: Historien om Fabian

Podcast 3. Vold mod mennesker med handicap – Psykisk vold: Historien om Christina (Miss Blindspot)

Podcast 4. Vold mod mennesker med handicap – Seksuel vold: Historien om Mathias

Podcast 5. Vold mod mennesker med handicap: Tal om volden

Vil du høre flere podcasts?

Vi har samlet vores podcasts. Find dem på podcast-siden.