Kategorier
Kalender Nyhed Uddannelse Ung

Translokation 2021: ’Det føles som om, tiden er fløjet væk’

I dag afholdt IBOS translokation for to studerende på IBOS’ særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU. Og afslutningen blev fejret sammen med familie og medarbejdere i IBOS’ have.

Sol, fuglesang og en summen af glæde i IBOS’ have. Translokationen for 19-årige Julie og 21-årige Loke satte et punktum for tre års skolegang på IBOS’ STU. De to – nu tidligere – studerende er glade for at fejre dagen med familien.

– Det er fedt! Min mor og vores nabo er her for at fejre mig, fortæller Loke

– Ja, det er hyggeligt. Min far, mor, mormor og kæreste er her også, siger Julie

Selvom det er en glædens dag, så kan det føles underligt, når noget godt får en ende.

– Det har været tre gode år. Og det har betydet meget for mig at være sammen med andre med synshandicap. Nu er det en underlig følelse at være færdig. Det føles som om, tiden er fløjet væk, siger Loke, og Julie supplerer:

– Jeg synes også, det er underligt, at det er slut, men det har været godt. Jeg har kunne lide det hele. Det er et sted, hvor der er plads til alle. Og jeg synes, det er meget fint, IBOS holder sådan en fin translokation for os.

’Tag de gode venskaber fra IBOS med jer’

Traditionen tro startede translokationen med fællessang, hvorefter teamleder for ungeteamet, Ditte Lise Juul Pedersen, holdt en tale for de unge. En tale, der bar præg af et anderledes år med Covid19 og restriktioner.

– Lige netop i dag vil vi ikke lade Corona begrænse os ret meget. For sådan en dag er noget helt særligt og en dag, som vi alle har set frem til, nok især Loke og Julie, som er dagens midtpunkter. I dag er i høj grad en glædens dag. De fleste af os kender følelsen af at have fuldført noget, gjort det godt og være parat til at tage et nyt skridt ud i livet. Det er er en dejlig følelse. En følelse, som jeg håber, at I begge har, siger Ditte Pedersen.

Ditte Pedersen sætter også ord på den underlige følelse, som både Julie og Loke oplever:

– Midt i alt glæden så er der også lidt tristhed. Det kan nemlig være svært at sige farvel. Både for de elever der afslutter, men også for de elever der er tilbage. Og selvfølgelig også for medarbejderne i ungegruppen. Vi kommer helt sikkert til at savne jer, Loke og Julie.

Til slut fik Julie og Loke et godt råd. Når nu man, som ung, skal ud i verden, så får man ofte mange gode råd med på vejen. Men selv om de voksne synes, at det er gode råd, så er det ikke sikkert at de unge er enige. Derfor har jeg faktisk besluttet, at jeg vil nøjes med at give jer et råd: Tag de gode venskaber fra IBOS med jer. Venskaber og fællesskaber er nemlig noget af det vigtigste i livet, både når livet er godt, men også når livet er svært, siger Ditte Pedersen

Julie og Loke blev ønsket held og lykke fremover og herefter fik de deres huer og kompetencepapir.

OM IBOS STU

  • Fællesskab, faglighed og personlig udvikling er nøgleord i de unges hverdag på IBOS STU.
  • De unge lærer at håndtere både muligheder og begrænsninger i deres funktionsnedsættelse. Det skaber det bedste afsæt for et meningsfuldt og selvstændigt liv med fritid, venner og evt. uddannelse og job på ordinære eller særlige vilkår.
  • Målgruppe: Unge med synsnedsættelse eller blindhed i kombination med andre funktionsnedsættelser, fx autismespektrumforstyrrelse, ADHD, hørenedsættelse, generelle indlæringsvanskeligheder m.m.
  • Antal elever: Der er 6 til 9 elever på uddannelsen.
  • Gruppestørrelser: Omkring 3-4 elever, men i nogle situationer kan gruppen også være større. I enkelte tilfælde har vi grupper helt ned på 2 elever.
  • Undervisning i mobility er planlagt som eneundervisning.