Kategorier
Nyhed Uddannelse Ung

”Det har betydet, det ikke har været en særlig hård studiestart”

Sarah Svendsen mener, at alle, der skal starte på en uddannelse, skal tage IBOS’ studieforberedende kursus. Inden gymnasiestart følte hun, at hun havde styr på det hele. Hun tilmeldte sig alligevel for en sikkerheds skyld. Det har hun ikke fortrudt. For hun er sikker på, hun ikke havde haft en lige så god studiestart uden.

To gange om året afholdes IBOS’ studieforberedende kursus, som er for studerende, der skal starte på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.18-årige Sarah Svendsen, der har øjensygdommen nystagmus, deltog i august 2021.

– Kursusdagene er så fantastiske, fordi de gør, det ikke føles som en voldsom overgang fra folkeskolen til gymnasiet. Der er også en online opsamling, så du ikke bare bliver kastet ud i det, uden der er nogen, der hjælper og guider dig, fortæller Sarah Svendsen

Få ny viden og mød andre i samme situation

På de studieforberedende dage får man en it-startpakke, instruktion i at bruge den, udredning og mulighed for at tale med studievejlederne. De unge får også mulighed for at møde andre i samme situation.

– Jeg fik en computer med ZoomText og oplæsning og hjælp til, hvordan jeg bruger programmerne. Man kunne også få hjælp til andre hjælpemidler. Vi blev testet indenfor forskellige områder, fx lys og farver i forbindelse med lamper og lys på computerskærmen. Der var også en tidligere studerende, der fortalte, hvordan hendes uddannelse havde været og hvordan hun var kommet igennem. Det var godt, for det giver en mere sikker følelse, når man hører om andre med synsnedsættelse, der klarer det godt. Og man føler sig ikke alene med det, siger Sarah Svendsen

”Nu har jeg energi til hele dagen”

Hvis du skal starte på en uddannelse, så mener Sarah Svendsen, det er vigtigt, du ikke går glip af IBOS’ Studieforberedende kursus. Heller ikke selvom, du måske føler, du har styr på det hele.

– Jeg følte, jeg havde styr på det hele og havde de rette hjælpemidler, men tænkte, ’Hvad nu, hvis der er en sætning, der bliver sagt, jeg kan tage med videre eller et hjælpemiddel, jeg ikke kender? Et eller andet, der kommer til at hjælpe mig og følge mig gennem gymnasiet. Noget, som gør det hele meget nemmere.’ Og det var der. Så selvom man tror, man har styr på det hele, så er det en god idé at deltage, siger hun

Sarah Svendsen er ikke i tvivl om, hvad der er det bedste, hun tager med sig:

– Jeg har meget energi i starten af dagen, men løber tør og bliver træt i hovedet i de sidste timer. Her var der nogen, der forstod mig og sagde ’Det er ikke bare dig, der er træt af skolen eller dine timer. Det er pga. dit syn og det kan du gøre noget ved.’ Så jeg fik redskaber til, hvordan jeg styrer det – og nu har jeg energi til hele dagen. Det har betydet, det ikke har været en særlig hård studiestart for mig. Og det er noget, jeg kan bruge gennem hele min gymnasietid – og det tror jeg også, man vil kunne se på resultatet.

– Jeg er blevet bekræftet i, at jeg godt kan få en gymnasial uddannelse. Og jeg skal ikke være bange for, at jeg ikke kan klare det, slår Sarah Svendsen fast

Praktiske informationer

  • Det foregår på IBOS, Rymarksvej 1 i Hellerup. Opfølgning og support er online.
  • Man får udleveret en it-startpakke, hvis man har fået en SPS-bevilling.
  • Pakken indeholder en bærbar Windows pc med Office pakken og blinde- og svagsynskompenserende programmer.
  • Kurset afholdes 2 gange årligt over 2 dage fra kl. 9-16
  • Næste gang er i uge 31 og uge 32
  • Det er gratis, men kræver tilmelding. Tilmeldingen til kurset åbner på kursussiden den 12. april. Sidste frist for tilmelding er den 5. maj.
  • Kurset hed tidligere IBOS’ Startpakkedage.
  • Den 12. april holder studievejledningen webinaret ’Informationsaften for forældre og unge om studieforberedende kursus og overgangen til ungdomsuddannelse.’ Tilmeld dig informationsaften her

Tilbage til nyhedsoversigt