Kategorier
Nyhed Punktskrift

Undervisningsmaterialet i punktskrift er trådt ind i 2023

Så er der godt nyt til punktskriftlæsere og nyblinde, der skal lære punktskrift. Et opdateret og nyt undervisningsmateriale er lige på trapperne. De tre begynderbøger bliver opdateret og flere nye bind bliver tilføjet.

Nyblinde, der skal lære at læse punktskrift, har alle skulle starte samme sted på IBOS: Begynderbøgerne, bind 1-3 i punktskrift. Materialet blev udviklet i 1993, da den danske punktskrift sidste gang blev revideret. Nu, ca. 30 år efter, har punktskriftsnævnet igen revideret den danske punktskrift. Hos det Danske Punktskriftsnævn sidder to repræsentanter fra IBOS, IKT-konsulent Anne Sofie Marisa Jensen og studievejleder Tina Thøgersen, som har bidraget til Den Danske Punktskrift (DDP) 2022. Nu er undervisningsmaterialet hermed blevet forældet og Anne Sofie Marisa Jensen og Tine Hansen er i gang med at udarbejde nyt undervisningsmateriale. De tre begynderbøger får nyt liv og der bliver blevet tilføjet flere nye bind. Undervisningsmaterialet er indtil videre det eneste undervisningsmateriale, som er baseret på den nye danske punktskrift (DDP 2022).

Revidering af de tre første begynderbøger

I de første tre bind var der forældede informationer, som er blevet opdateret. Der er for eksempel kommet nyt tegn for stort bogstav. Nogle ord skulle ændres til mere tidssvarende ord og så er der eksempelvis navne, der skulle opdateres.

Udvidelse af serien

Serien bliver udvidet med to til tre bøger. Et eller to nye bind med de nye ordforkortelser. Der er nemlig kommet 74 nye ordforkortelser i DDP 2022, hvilket betyder, at der nu findes 170 flertegnsforkortelser i den danske punktskrift.

Derudover kommer der et ekstra bind, som indeholder tegnene: sætningstegn, regnetegn, hjælpetegn osv.

Hvordan bruger man undervisningsmaterialet?

Serien skal anvendes i forbindelse med undervisning i punktskrift. Materialet kan altså ikke anvendes til selvstudie. Derudover skal serien læses kronologisk. Den viden man får i bind 1, skal anvendes for at kunne læse bind 2 osv. Så man kan altså ikke læse undervisningsmaterialet vilkårligt. Hvis man allerede har lært punktskrift, så kan man naturligvis godt starte med bind 4, hvis man har et ønske om at lære de nyeste punktforkortelser.

Hvordan kan man få det nye materiale?

Man kan få det opdaterede og nyeste undervisningsmateriale, hvis man får undervisning i punktskrift. Enten på IBOS eller andre steder i landet. Får man undervisning på IBOS, får man materialet udleveret til undervisningen og får man undervisning i punktskrift andre steder, så kan underviseren rekvirere materialet hos IBOS.

Hvis man er punktlæser og vil tilegne sig de nye punktforkortelser, via det nye materiale, så kontakt IKT-konsulent Tine Hansen på mail: AC0Q@kk.dk.

Tilbage til nyhedsoversigt