Kategorier
Aktiviteter frivillig Nyhed Projekter

Fokus på frivillighed

De seneste tre år har IBOS arbejdet målrettet på at styrke fællesskaber og skabe rammerne for en mere aktiv hverdag gennem frivillige indsatser. Med støtte fra TrygFonden er der blevet udviklet en række frivillighedsprojekter, der har givet både frivillige og deltagere spændende, nye oplevelser og erfaringer. Læs om projekterne og deres betydning her.

Med frivilligkoordinator Barbara Mauritsen i spidsen er der blevet iværksat en række projekter med målet om at mindske ensomhed og forbedre livskvaliteten for personer med synshandicap og andre funktionsnedsættelser.

De gode relationer er blevet særligt tydelige i projektet Fritidsmakker. Her mødes beboere på IBOS og frivillige hver anden mandag til aktiviteter som cykelture, indkøb og hyggestunder. Projektet har skabt gode, faste relationer og en tryg atmosfære.

“Jeg kan godt lide at komme ud på tur. Det giver luft og mulighed for fællesskab”, siger Kaare, der er fast deltager.

Mød Rikke og Michael, der begge er frivillige Fritidsmakkere i videoerne her:

Sammen om mad og kultur

Med et af de mest populære projekter åbner instituttet dørene for alle.

IBOS’ Fællesspisning inviterer hver måned til et foredrag, en koncert eller en omgang banko efterfulgt af en god middag sammen bagefter. Under Fællesspisning hjælper frivillige både med det praktiske og det sociale, for at skabe en hyggelig stemning. Men det er lige så givende for de frivillige, som for deltagerne, mener Louise, der er en af de tidligere frivillige til Fællesspisningerne:

”Der er en større velsignelse i at give end ved at modtage! Og det finder man hurtigt ud af ved at være frivillig på IBOS. Som frivillig til fællesspisningerne får man lov til at møde et bredt spektrum af både personale, beboere og udefrakommende. Man lærer at være mere opmærksom på andres behov; og det at flytte sit fokus fra sig selv over på andre.”

Hvis du har lyst til at komme med til fællesspisning, så kan du finde de kommende arrangementer her: Fællesspisning | IBOS

Krumspring og fremskridt

Motion er en vigtig del af IBOS’ aktiviteter. Et samarbejdet med gymnastikforeningen Krumspring var derfor en oplagt mulighed for at skabe et gymnastikforløb, som styrker både krop, fællesskab og mestringsfølelsen hos de unge deltagere. Og det har vist sig at være et hit.

”Det bedste har været at prøve ting, man troede, at man ikke kunne”, siger Belinda, der er med på Krumspring-holdet.

Niels og Sebastian er instruktører på gymnastikholdet og peger på at gymnastik er et fantastisk redskab både i forhold til at skabe sociale bånd og få gang i fysisk aktivitet. Og understreger samtidig vigtigheden af at have gå til noget.

”Fokus skal være på, at vi er en gruppe, der går til gymnastik sammen. At man kan sige; ”Jeg går til gymnastik hver onsdag”.”

I videoen nedenfor kan du møde Seda og Belinda, der går til gymnastik på Krumspring-holdet. De fortæller om, hvad det betyder for dem at deltage.

Da Gymnastikforeningen Krumspring indgik samarbejdet med IBOS kunne formand Julie Beier sagtens se, hvordan det kunne være med til at øge trivslen og bevægelsesglæden hos deltagerne, men blev overrasket over at se, hvordan holdets instruktører har fået mindst lige så meget ud af forløbet.

”Den kærlighed, omfavnelse og faglighed de har mødt af både deltagere og personale har været overvældende. Mit største problem er nu, at de alle ønsker at lave flere forløb ude på IBOS”, siger hun.

Festival for alle

Sol, sang og god stemning. Gården på Instituttet for Blinde og Svagsynede summer af festivalmagi, når Blindstock skyder sommeren i gang og inviterer alle indenfor til en hyggelig dag med livemusik, kunsthåndværk og madboder.

I år blev der samarbejdet med med firmaet Agilent, hvorfra fem medarbejdere arbejdede frivilligt og hjalp til med alt fra opsætning til servering i kaffeboden. Derudover fik de træning i ledsagerteknik.

Den årlig kulturfestival samlede sidste år omkring 140 deltagere og er med til at skabe en unik ramme for møder mellem mennesker med og uden synshandicap.

Steminingsbillede af publikum, der sidder i IBOS' gårdhave og lytter til musik til Blindstock festival

”Festivalen er for mig et kulturtilbud, som jeg oplever som et tilgængeligt og inkluderende kulturtilbud for blinde og stærkt svagsynede. Ud over at være et trygt og tilgængeligt kulturtilbud lægges der vægt på rollemodelaspektet. Det vil sige, at blandt andet optrædende og leverandører af eksempelvis kaffe mv. på festivalen har et synshandicap”, siger Christian, der er politisk konsulent i Dansk Blindesamfund og fortsætter:

”Det kan være med til at inspirere festivalgæsterne i forhold til fritid og eventuel levevej. Ligeledes er det en styrke ved arrangementet, at naboer og andre uden egentlig tilknytning til IBOS er velkomne. Det sender et signal om at bygge bro og tilbyde naboer mv. et blik ind i en verden, som for mange medborgere uden synshandicap er ukendt. ” 

Små initiativer kan gøre en stor forskel

De frivillige er med til at give et skud ny energi og dét kan mærkes i huset. Jonas, der arbejder som pædagog på IBOS, fortæller i videoen nedenfor, om hvordan han oplever, at selv små initiativer kan gøre en stor forskel for beboerne.

Det kunne være et initiativ som Just Walk, hvor frivillige gå-værter hver lørdag kommer forbi til en frisk gåtur.

Fokus er nu på at implementere indsatserne, så initiativerne kan leve videre og blive ved med at del af hverdagen på IBOS.

“Det kræver ikke ret meget. Det kræver kun, du kommer to gange om måneden et par timer. Du gør andre mennesker rigtig glade, og du går 100 procent også hjem med et hjerte fyldt af kærlighed.”, siger Michael, frivillig Fritidsmakker.