
Er du synsprofessionel eller fagperson fra fx jobcenteret og social- eller sundhedsområdet, så er IBOS din uddannelses- og samarbejdspartner.
IBOS kan hjælpe
Arbejder du med borgere, der har en synsnedsættelse? IBOS har mange muligheder til dig som fagperson. Det kan være, du vil videre- eller efteruddanne dig eller har behov for faglig sparring i en kompliceret sag. Du kan bruge IBOS i hele processen – lige fra udredning af borgerens behov til den konkrete støtte, rådgivning, vejledning, undervisning eller uddannelse. Uanset omfang, kan du altid kontakte IBOS.
Kontakt et team
IBOS giver gratis specialrådgivning. Kontakt altid socialrådgiverne om sagsbehandling og konkrete sager og kontakt et af de andre faglige teams, fx IKT, bo- og dagtilbud, akut, studievejledningen eller hjælpemidler, hvis du ønsker faglig rådgivning og vejledning. Få overblik over de forskellige teams og områder her.
Visitation på IBOS
Har du en borger med synsnedsættelse, du ønsker at henvise til en gratis udredning vedr. uddannelse og beskæftigelse? Eller vil du ansøge om at få en længerevarende indsats? Så udfyld et henvendelsesskema og en samtykkeerklæring, så vil IBOS’ visitationsteam vurdere din sag og kontakte dig hurtigst muligt.
Publikationer
IBOS har samlet alle vores publikationer til fagpersoner og borgere. Du kan læse dem online, downloade dem og bestille de udgivelser, der er relevant for dig og meget mere. Du kan fx finde vores publikation med 8 gode råd til fagpersoner, der møder en borger med synsnedsættelse inden for beskæftigelses- og socialområdet.
Genvej
Se alle vores tilbud om uddannelse, beskæftigelse og muligheder for botilbud.
Beskæftigelsestilbud

Arbejdsmarkedet og beskæftigelse er et af IBOS’ specialiserede områder. Vi arbejder med arbejdsfastholdelse, synskompensation, etablering af job, praktikker, udredninger, giver rådgivning og samler viden og dokumentation.
Uddannelsestilbud

Uddannelse er et af IBOS’ specialiserede områder. IBOS har en studievejledning, du altid kan ringe til på 39 45 25 45. Studievejlederne giver vejledning og rådgivning om ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.
Bo-tilbud

Centralt bosted i skønne omgivelser med fokus på trivsel og fællesskab. IBOS ligger centralt, nær Hellerup Station, busser og Tuborgvej. Bygningerne ligger afskærmede af store træer og med Mindelunden som nabo.

IBOS sælger ydelser til kommunen
IBOS sælger også takstydelser. Fx ophold på bo- og dagtilbud og rehabilitering efter en hjerneskade eller i forhold til arbejds-, hverdags- og uddannelsesliv.

IBOS er VISO/KaS- leverandør, det betyder omkostningsfrie muligheder
IBOS er VISO/KaS-leverandør for Socialstyrelsen. Det betyder, at vi tilbyder gratis specialrådgivning til unge og voksne (over 14 år) med nedsat syn, pårørende og fagpersoner i nærmiljøet. Læs mere om VISO/KaS-ydelserne og IBOS

Efter- og videreuddannelse
IBOS tilbyder gratis korte kurser til fagpersoner og faglige konferencer, fx de synsfaglige netværksdage. Derudover har IBOS, i samarbejde med UC-syd, en specialiseret diplomuddannelse i synspædagogik og syns(re)habilitering med 5 PD-moduler.

IBOS’ projektliste
IBOS er i gang med mange forskellige projekter med forskellige partnere. Fx Københavns Universitet, Herlev Hospital, SUMH og Danmarks Tekniske Universitet. Er du nysgerrig på et af projekterne kontakt os og hør mere.
IBOS’ takstydelser: Indsatser og rehabilitering til borgere
Fagpersoner kan trække på IBOS i jeres daglige arbejde med mennesker med nedsat syn. Nedenfor kan I se de muligheder, vi kan tilbyde jer – og jeres borgere – som måske ikke findes lokalt. Vi tilbyder koordinering og samarbejde med kommunale og regionale fagpersoner med henblik på at skabe et sammenhængende forløb for borgeren.
Hjernerystelse (post commotio)
Vi tilbyder synsfaglig udredning af de synsrelaterede gener fra senfølger af hjernerystelse. Udredningen er med til at afhjælpe lysfølsomhed og udtrætning. Hjælpemidlerne og individuelle løsninger gør borgeren i stand til at udføre skærmarbejde i længere tid og arbejdsevnen forbedres derved.
STU
Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse, hvor de unge lærer at håndtere både muligheder og begrænsninger i deres funktionsnedsættelse. Målgruppen er unge med synsnedsættelse, der også har andre kognitive eller fysiske handicap, der trods specialpædagogisk støtte ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse.
Hverdags-, uddannelses- og arbejdsliv
Har du en borger, der på grund af nedsat syn eller blindhed har vanskeligheder ved at klare hverdagen, uddannelses- og/eller arbejdslivet? Tab af synssansen påvirker hele borgerens livssituation, og der kan være behov for at lære færdes, at lave almindelige daglige aktiviteter, IT eller punktskrift.
Synshjerneskaderehabilitering
Rehabilitering efter en hjerneskade, der har reduceret synsfunktionen. Fx ved pludselige opståede skader som apopleksi eller kranietraume og tumorer. Indsatsen er individuel og kan omfatte: ADL, mobility, neurooptometrisk vurdering og rehabilitering, neuro vision technology (NVT) og IT. Teamet er tværfagligt og består af ergoterapeuter, socialrådgivere, klinisk psykolog, neuropsykolog, neurooptometrist og IT-konsulent.
Psykologtilbud
Tilbud til unge og voksne med synshandicap. Rehabiliteringsprocessen efter et helt eller delvist synstab kan være forbundet med kriser, trusler mod identitet og selvfølelse og en grundlæggende følelse af usikkerhed.
Ungekursus
Kortere individuelle forløb, varierer fra 6 måneder til 2 år, der afklarer, hvad man kan og vil personligt og/eller i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Målgruppen er unge mellem 16 og 30 år med nedsat syn eller blindhed.
Servicelovstilbud
IBOS har tilbud under §103, 104, 107, 108 og 66. Det vil sige, vi har beskyttet beskæftigelse, aktivitets- og samværstilbud og mulighed for et midlertidigt eller længerevarende botilbud.
Musikuddannelser
På IBOS har vi et musikteam, der tilbyder et forskoleår til konservatorier, MGK eller til kirkesanger. Man kan også få en mentor til forskellige overgangsfaser, hvor det kan være nødvendigt med særlig viden om musik og synsnedsættelse og støtte.
Efter- og videreuddannelse til fagpersoner og synsprofessionelle
Diplomuddannelse
IBOS udbyder – i samarbejde med UC Syddanmark – sin egen retning inden for den pædagogiske diplomuddannelse (PD), der hedder synspædagogik og syns(re)habilitering, med fem moduler. Det er en unik mulighed for at blive synsfagligt uddannet.
De fem PD-moduler:
1. Synsnedsættelse eller blindhed – udredning
2. Synsnedsættelse eller blindhed – læring, rehabilitering og udvikling
3. ADL (almindelig daglig levevis) – at kunne klare sig i hverdagslivet med synsnedsættelse eller blindhed
4. O&M (orientering og mobility) – at kunne færdes i det fysiske miljø med synsnedsættelse eller blindhed
5. Erhvervet hjerneskade og synsnedsættelse, unge og voksne.
Kurser
IBOS har gratis kurser til fagpersoner. Hvis I er en gruppe, så kan vi også skræddersy et kursus om det emne, som I har behov for at vide mere om.
Konferencer
IBOS holder konferencer om synsfaglige emner i samarbejde med offentlige og private aktører. Fx afholder vi hvert år de synsfaglige netværksdage.
Fortæl borgeren om alle IBOS’ tilbud. Der er gratis kurser, podcast, foldere, film og hjælpemiddeludstillingen.
Det løser vi for borgere og pårørende
Få inspiration!
- Forstå borgerens udfordringer: Film, der illustrerer vejen til uddannelse og job for mennesker med synshandicap
- Rehabiliteringscase: Film, der giver indblik i samarbejde mellem IBOS, Synscentral og Kommunen
- Rehabiliteringscase: Film, der illustrerer, hvad en ung kvinde har lært i sit rehabiliteringsforløb
- Parallelindsats: Film, der giver indblik i IBOS’ arbejde med parallelindsatser
- Møder du forældre til unge med synshandicap, så fortæl dem om vores podcastkurser til forældre med fokus på 12 emner om den unges liv
Følg os også på de sociale medier.
