Forklaring for skærmlæser-brugere

Generelt om navigation på siderne

Siderne på ibos.dk er lavet så du kan benytte overskriftsnavigation. Sidens titel den eneste overskrift på niveau 1. Derefter er siderne forsøgt logisk struktureret efter overskriftsniveau. Derfor vil du kunne skabe dig et overblik over en side ved at benytte din skærmlæsers mulighed for at opbygge en liste over overskrifter.

Siderne på ibos.dk har en “spring til indhold”-funktion som giver dig mulighed for at spring direkte til sidens indhold. Derudover er der i sidens slutning en mulighed for at hoppen “Til toppen”.

Brug af menuen

Der er en menu-knap i sidens top. For at hoppe direkte til denne vil du kunne benytte din skærmlæsers mulighed for at hoppe knapper. Der er mimimum 3 knapper på siderne. De er: “Menu”, “Søg” og “Ændre Cookie-indstillinger”.

Du åbner menuen ved at trykke “Enter” når du står på Menu-knappen. Derefter vil du kunne navigere de forskellige menu-punkter med med “Tabulator”-tasten og vælge et punkt med “Enter”-tasten. Det først punkt i menuen er “Luk menu”. Dette vil lukke menuen og bringe dig tilbage til den side du læser.

Når du “tabber” i menuen vil du efter det sidste menu-punkt blive bragt tilbage til første menupunkt: “Luk menu”.

Brug af søgefunktionen

Du kan benytte sidernes søgefunktionalitet vil at gå til knappen: “Søg” og trykke Enter. Du vil derefter stå i et redigeringsfelt hvor du kan skrive din søgning og trykke Enter.

De fleste browsere vil kunne huske hvis du benytte specifikke søgeord. Du vil kunne gennemgå disse med at holde Control nede og benytte piletasterne op eller ned. Hvis du vil benytte et at de ord du har navigeret til tryk Enter for at indsætte ordet i søgefeltet og enter for at begynde søgningen. Hvis du er i din ordliste og vil lukke den kan du gøre dette med Escape-tasten.

Sammenfoldet indhold

Der findes sider med sammefoldet indhold, såkaldte Accordions. Disse Accordions vil blive præsenteret for skærmlæseren som knapper og man vil kunne høre om de er “sammenfoldet” eller “udvidet”.

For at læse det indhold der er i en Accordion kan du trykke Enter for at aktivere knappen og derved udvide den og derefter kan du læse indholdet umiddelbar efter knappen.

Du kan folde indholdet ind igen ved at trykke Enter på en knap der er “udvidet”. Der vil ikke blive præsenteret indhold for din skærmlæse hvis knappen ikke er “udvidet”. Lige som der ikke vil blive “fjernet” indhold, hvis du ikke sammenfolder knappen igen.

Herunder er en Accordion du kan afprøve.

Accordion med indhold

Husk at du kan trykke enter på Accordion-knapper for at udvide og sammenfolde indhold du vil læse.