Taktile (følbare) materialer

illustration af citationstegn i taleboble

IBOS’ reliefmager er uddannet til at skabe taktilt materiale. Materialerne laves på forskellige måder og med forskellige materialer afhængigt af, hvor kompliceret modellen er.


Brug for taktilt materiale
IBOS rådgiver, producerer og laver bestillingsopgaver af taktile produkter. Så alle i hele Danmark, der har behov og/eller spørgsmål, kan altid kontakte os.

Kontakt
Mauro Biagi, Reliefmager
I68B@kk.dk / 39 45 23 53


Om taktil produktion

Verden er fuld af billeder og visuelle informationer, som seende har lært at afkode helt fra barnsben. Vi er omgivet af fotos, billeder og illustrationer i bøger og blade, brugsanvisninger, vejskilte, by- og oversigtskort, reklamer og annoncer, der giver os oplysninger, oplevelser og gør det muligt for os at orientere os.

Mennesker med blindhed og nedsat syn har ikke mulighed for at se og bruge disse billeder, men må orientere sig på andre måder og med andre sanser som høresansen og følesansen.

Taktile billeder og materialer er følbare, så blinde og svagsynede kan orientere sig og få informationer via følesansen i fingrene.

Ordet taktil kommer af det latinske ord tactilis, der betyder ”som kan berøres”.

Taktile materialer kan fx være oversigtsplaner og by- og landkort, bus- og togruter, diagrammer, grafer, modeller og lign. fra lærebøger og (børne-)tegninger.

Man kan ikke lave taktile udgaver af fotos og tegninger med tre dimensioner.

For mennesker med blindhed, er det ligeså vigtigt, som for dig, at kunne

‘se’ Harry Potter, en globus eller en iPhone. De ‘ser’ det med hænderne.

Punktskrift – også kaldet Braille efter opfinderen Louis Braille – er også taktil, da man læser det ved at berøre følbare punkter. Det kræver tilvænning at bruge taktile illustrationer.

Taktile materialer kan laves på forskellige måder og med forskellige materialer afhængigt af, hvor kompliceret modellen er.

Svulmepapir, er en særlig form for papir som varmes op, så de sorte streger på papiret svulmer op og danner et følbart relief. Dette er en effektiv, hurtig og billig løsning til enkle illustrationer.

Med thermoform kan man lave plast-ark med følbart relief ud fra en håndlavet master. Med thermoform kan man lave relieffer i flere niveauer til fx kort og biologi- og fysiktegninger. Det er tidskrævende at lave matricen, men man kan herefter lave mange kopier.

Tegneplast eller Hollandsk plast er en tynd plast, som svulmer op og danner følbare linjer, når man tegner på den med en kuglepen. Den er velegnet, når en studerende selv skal lave en tegning eller figur eller til når børn skal tegne følbart.

Taktil figur af en iPhone

IBOS rådgiver om taktile produkter og deres produktionsmuligheder.
Og vi designer og producerer alle slags taktile materialer.

Mauro Biagi, Reliefmager
I68B@kk.dk / 39 45 23 53