Kategorier
Hjælpemidler IKT Nyhed Projekter

NaviBlind: Et lovende hjælpemiddel for blinde og svagsynede

Et ønske og en opfordring fra kommunikationscentre har ført til et tværgående projekt, der undersøger NaviBlind. Det innovative hjælpemiddel er en intuitiv GPS-løsning designet til mennesker med blindhed eller stærkt nedsat syn, der gerne vil gå nye ruter uden at træne dem på forhånd. Men hvordan fungerer det, og kan man trygt bevæge sig ud på nye ruter? Det er netop, hvad det nye projekt har undersøgt.

På opfordring fra Center for Specialrådgivning Aarhus og CSV Vejle har IBOS indledt et samarbejde for at undersøge det danske hjælpemiddel, NaviBlind. Syv personer med synsnedsættelse eller blindhed har deltaget i undersøgelsen. Målet med undersøgelsen er at forstå, hvordan brugerne oplever produktet, samt hvilke fordele og ulemper bruger oplever ved brug af NaviBlind. Derudover skal projektet bidrage til en kvalificering af de vurderinger, den enkelte synsprofessionelle gør sig, når der skal rådgives eller undervises i brug af NaviBlind.

Hvad er NaviBlind?

NaviBlind er en GPS-løsning, der giver personer med blindhed eller stærkt nedsat syn mulighed for at gå udendørsruter i det offentlige rum uden at have fået træning i nye ruter. NaviBlind fungerer ved, at der oprettes ruter baseret på satellitbilleder, hvorved brugerne kan undgå forhindringer, blive oplyst om vejkryds mm. Produktet består af en kasket, en NaviPocket-boks og et headset, der sender lyd gennem kindbenene til brugernes ører. Det hele styres og samarbejder med en tilhørende app.

Positive brugeroplevelser

Efter tests og interviews med brugere af NaviBlind er konklusionen positiv. Brugerne roser dette hjælpemiddel som “fantastisk,” “afslappende,” og “en genial idé.” NaviBlind giver dem en følelse af øget selvhjulpenhed, især når de begiver sig ud på ukendte ruter, hvilket øger deres frihed og eventyrlyst. Brugerne rapporterer generelt om nøjagtige og præcise anvisninger.

En bruger udtrykte det på denne måde: “Det gav mig faktisk sådan en frihedsfølelse: ‘Wow, det kan man også.’ […] Det, at man på sigt kan gå nogle ruter, man ellers ikke går, og kan udvide antallet af ruter.”

Energibesparelse

Flere brugere oplevede, at NaviBlind gjorde dem mere afslappede. De havde tillid til systemet og følte, at det fjernede noget af den energi, de normalt brugte på at være opmærksomme på deres omgivelser. Dette resulterede i en følelse af energibesparelse, især for dem, der bevægede sig meget. NaviBlind blev betragtet som et kærkomment supplement til at reducere den mentale anstrengelse.

Udfordringer ved NaviBlind

Selvom der er mange positive aspekter ved NaviBlind, er der også udfordringer. Dette inkluderer fx midlertidige ændringer i miljøet, såsom grene på vejen, uhensigtsmæssig placering af skraldespande, og tekniske problemer som GPS-signalsvigt, der havde svært ved at finde positionen eller tidvist mistede forbindelsen. Kritikpunkterne fokuserede primært på tekniske og brugervenlighedsaspekter og ikke på selve konceptet.

Værdifuld tilføjelse til eksisterende hjælpemidler

Samlet set betragter testpersonerne NaviBlind som en værdifuld tilføjelse til gruppen af eksisterende hjælpemidler, og flere af dem ser frem til at drage fordel af det i fremtiden. Dette produkt har potentiale, og denne og andre former for brugerfeedback vil sandsynligvis hjælpe med at forfine og forbedre det yderligere.

Fakta

Tilbage til nyhedsoversigt