Kategorier
Arbejdsmarked Hjælpemidler IKT Nyhed

Nyt EU-projekt skal forbedre tilgængeligheden i arbejdslivet

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan teknologi kan skabe bedre adgang til arbejdsmarkedet for mennesker med handicap. Projektet har modtaget 3 millioner euro i støtte fra Horizon Europe og starter op her i december. Fra Danmark deltager IBOS i projektet i samarbejde med Københavns Universitet og Be My Eyes.

Projektet, der har til formål at styrke arbejdsmarkedsdeltagelsen blandt mennesker med forskellige funktionsniveauer og evner, vil både fokusere på at fremme teknologiske standarder og skabe innovative løsninger. Projektet vil løbe over tre år og har ambitionen om at flytte de teknologiske løsninger fra de få til masserne. Målet er at gøre dem tilgængelige for en bredere målgruppe.

Første fase i projektet

Fra Danmark er IBOS, Københavns Universitet og app-udviklere Be My Eyes, partnere i EU-projektet NewWorkTech, som ledes af Tampere Universitet i Finland og har partnere fra fem forskellige lande.

Projektet, der skal gennemføres i flere faser, vil i den første fase fokusere på at observere og undersøge, hvordan personer, herunder personer med synshandicap, bruger teknologi på arbejdspladsen til at kompensere for deres nedsatte funktionsevne og fremme deltagelse. Forskningen skal være deltagende. Det betyder, at personer med synshandicap aktivt vil bidrage og indgå i studierne. Resultaterne vil blive brugt til at udvikle ny viden, der skal skabe mere inkluderende arbejdspladser.

Hvordan kan synsområdet drage nytte af projektet?

IBOS håber, at projektet vil bidrage til at fjerne barrierer på arbejdsmarkedet og gøre specialiserede og nichespecifikke løsninger mere tilgængelige i hverdagen. For eksempel kan standardisering af eksisterende muligheder som tegnsprogstolkning og automatiske beskrivelser af omgivelserne ved videomøder, konferencer og arrangementer gøre det muligt for flere med høre- og synshandicap at deltage på lige fod. Men projektet ønsker også at undersøge den opfindsomhed, kreativitet og asymmetri, der ofte opstår og udvikles i mødet mellem brugerne, deres IT-udstyr og AI.   

Lise Plagborg, specialkonsulent, fortæller:

”Som partner i NewWorkTech er det IBOS’ rolle at bidrage med vores mangeårige faglige og praksisnære viden, sørge for samarbejde med interviewpersoner og dele vores erfaringer i forhold til arbejdsmarkedet og mennesker med synsnedsættelse. Vi arbejder tæt sammen med de øvrige aktører for at sikre, at projektets resultater på sigt bliver brugbare og tilgængelige for vores målgruppe.”

Vil du vide mere?

Projektet opstarter i december 2024 og løber til 2027. Det officielle kick-off-seminar finder sted den 24. januar 2025 på Tampere Universitet i Finland. Seminariet er åbent for alle og kan følges online. Her præsenteres projektets mål. Derudover fremhæves den samfundsmæssige betydning af et mere inkluderende arbejdsmarked. Vil du vide mere om IBOS’ rolle, kan du kontakte Lise Plagborg på ab9r@kk.dk.

Fakta om projektet

  • Partnere i projektet: Tampere University (Finland), University of Oulu (Finland), Københavns Universitet (Danmark), University of Warwick (UK), National Research Council of Italy, European Platform for Rehabilitation (Belgien), Autismefonden Finland, den italienske Downs Syndromforening, Instituttet for Blinde og Svagsynede, IBOS, Be My Eyes (teknologivirksomhed med base i Danmark).
  • Horizon Europe er EU’s rammeprogram for forskning og innovation (2021-2027). Programmet har til formål at styrke EU’s videnskabelige og teknologiske grundlag og fremme innovation.
  • Læs mere om kick-off-seminaret her: NewWorkTech Kickoff den 24. januar 2025
EU-flag

Funded by the European Union