Få faglig indsigt og nye perspektiver på synsnedsættelse efter erhvervet hjerneskade – vi har samlet viden og erfaringer fra nordiske eksperter i to nye podcasts fra Syn & Hjerne-konferencen 2025. Lyt med!
Den 25. og 26. marts 2025 mødtes fagprofessionelle fra hele Norden til konferencen Syn & Hjerne. Målet med konferencen er at give indblik i de særlige følger og vanskeligheder, der konstateres ved hjerneskader og hjernepåvirkninger kombineret med en synsnedsættelse. Hjernepåvirkningerne kan være en følge af for eksempel blodpropper, hjerneblødninger, hjernetumorer, hjernerystelse eller som senfølge efter anden sygdom.
Det var fjerde gang IBOS afholdt konferencen og i denne omgang var det i samarbejde med Norwegian Vision in Stroke – NorVIS.
Vi har udvalgt et par spændende oplæg fra konferencens to dage. God fornøjelse.
Dag 1: Randi Starrfelt og Ivan Nisted
Hør professor i neuropsykologi ved Institut for Psykologi på Københavne Universitet Randi Starrfelt fortælle om Back-of-the-Brain (BoB) projektet. I BoB-projektet har de undersøgt visuelle vanskeligheder efter stroke. Projektet rekrutterede patienter baseret på lokalisationen af deres stroke i den posteriore cerebrale arterie (PCA) for at undersøge det fulde spektrum af forstyrrelser efter PCA-stroke.
Hør også optometrist og lektor på Optikerhøjskolen Ivan Nisted fortælle om evidensen for synsrehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade. Erhvervet hjerneskade kan påvirke alle sansemodaliteter. Der er stor individuel variation af den synsrelaterede påvirkning.
Ivan Nisted skitsere de synsmæssige følgevirkninger og de mulige rehabiliteringsmetoder.
Dag 2: Arild Hagen, Torgeir Solberg Mathiesen og Katrine Sand
Norske Arild Hagen blev ramt af et stroke i 2012. 48 år gammel. Hør ham dele ud af sine erfaringer fra sin egen rehabilitering, om at navigere i systemerne for synsrehabilitering og om at tage hverdagen tilbage med nedsat syn. Det sker i samtale Associate Professor Torgeir Solberg Mathiesen.
Hør også neuropsykolog Katrine Sand fortælle om EnVISION-projektet, hvor visuel perception hos voksne med cerebral parese undersøges. Det anslås, at cirka 40-50% af børn med cerebral parese har visuoperceptuelle vanskeligheder. Systematisk udredning af visuoperceptuelle funktioner er dog ikke en del af klinisk praksis. Der er dermed risiko for, at nogle vanskeligheder overses. Og de få studier, der findes på området, har primært fokuseret på børn og unge. Der findes derfor meget sparsom viden om, hvilke former for vanskeligheder voksne med cerebral parese kan have.