Kategorier
Nyhed Projekter Ung

Teater, der får de unge til at drømme

Spis kopnudler og få din drømmemand. Så simpelt er det. I hvertfald i det årlige teaterstykke på IBOS, der handler om drømme. Stykket tager teatergæsterne med på en rejse fra den realistiske verden til en drømmeverden. Og stykket har givet IBOS’ skuespillere masser af nye færdigheder og fremtidsdrømme.  

Det er bælgmørkt i IBOS’ kantine, hvor medarbejderne skal se det årlige teaterstykke, som kursister fra ungegruppen og aktivitetsgruppen har produceret. Mørket skal give teatergæsterne mulighed for at opleve og forstå stykket gennem lyd: tale, sang, musikinstrumenter og forskellige lyde, der er med til at skabe stemningen. Men også føle- og synssansen kommer i spil. 

22-årige Nicoline er en af årets unge skuespillere. 

Nicoline

”Alle ingredienserne kan være svære at huske,” siger Nicoline i forbindelse med en replik, hun har om kopnudler 

Kopnudler, der kan give dig den perfekte mand. For tilsætter du de rette ingredienser, får du din drømmemand. Temaet er nemlig drømme.  

”Det kan være dagdrømme og mareridt, men også fremtidsdrømme. Nogle af elementerne i stykket er lidt karikerede, fantasifulde og komiske. Fx kan man få kopnudler, der hedder ’Den perfekte mand.’ Bland kopnudler med vand og et særligt krydderi. Og når du har spist dem, går din drøm i opfyldelse. Andre dele af stykket er mere jordnære og realistiske. Overordnet kan man sige, man skal på en rejse fra den realistiske verden, til hvad man kan kalde drømmeland, en drømmeverden,” fortæller Nicoline 

”Alle kan lave teater” 

Teatergruppen er med i hele processen. Med alt hvad det indebærer. 

”Noget af det, der har været det bedste, det er den brainstorm, vi havde i starten. Det har været spændende at diskutere emnet drømme: Hvad er drømme? Hvad er drømme for mig? Og hvad drømmer jeg om? Både om natten og i fremtiden. Og hvad er de andres perspektiver på drømme? Vi søgte også inspiration. Vi havde for eksempel en drømmetyder på besøg,” forklarer Nicoline og fortsætter: 

”Den kreative del med scenerummets udseende har også været sjovt. Og så har jeg også været med til at skrive sange. Det har været lidt udfordrende, for jeg ikke den mest musikalske. Men hvis det fx handlede om uddannelse, så talte vi om, hvad drømmescenariet er ved at tage en uddannelse. Og så prøvede vi at samle alle tanker og få formuleret en tekst. Så selvom der var andre på holdet, der har mere musikerfaring, så kunne alle være med.” 

Nicoline understreger, at hun mener, alle kan være med: 

”Alle kan lave teater. Man behøver ikke at være den, der kan spille skuespil, synge og danse. Det er en mulighed for at tænke over et tema på en ny måde og få andres perspektiver. Udfordre sin tankegang. Det handler ikke kun om skuespil. Alle kan byde ind, være med og blive hørt. Og så kan det jo være, du finder ud af, du vil udfordre dig selv med at have en rolle. Uanset hvad du mener, du er god til, og uanset hvad du kan, så kan det helt sikkert bruges. Og så er det selvfølgelig også en mulighed for at have det sjovt sammen med andre. Både dem fra din hverdag, men også nye mennesker.” 

”Man får en stolt følelse” 

Teaterprojektet er et fællesskabsorienteret projekt.  

”Det er sjovt for mig at lave teater, men det handler også om at lave noget for andre. Og det er en stor oplevelse at se flere måneders hårdt arbejde komme til live. Man kan høre publikums reaktioner og kommentarer. Og jeg kan godt blive lidt emotionelt rørt over, jeg har været med til at gøre noget for andre. Man får en stolt følelse,” siger Nicoline  

Årets tema ’drømme’ har også sat en masse refleksioner i gang hos skuespillerne. I hvert fald hos Nicoline: 

”Teaterstykket har fået mig til at tænke over mine fremtidsdrømme. Jeg er jo nyblind, så jeg drømmer om at få færdighederne til at blive selvstændig, så jeg kan flytte i egen lejlighed og tage en videregående uddannelse. Helst en naturvidenskabelig. Og så ønsker jeg at få børn og familie. Jeg har en kæreste nu, men i fremtiden håber jeg, der kommer små søde babyer. Og så drømmer jeg jo selvfølgelig også om, at jeg i fremtiden er glad for, hvor jeg er i livet: At jeg er, hvor jeg skal være. Det rette sted. At jeg gør det, der er det bedste for mig. Det er det, jeg drømmer om.”

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om teaterprojektet på IBOS, kan du også lytte til podcasten ‘Teater som pædagogisk redskab’.