Kategorier
Arbejdsmarked IKT netværk Nyhed

En ildsjæl går på pension: Birgit Christensen stopper efter 17 år på IBOS

Efter næsten 17 år som IKT-konsulent og ansvarlig for Hjælpemiddeludstillingen på Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS), siger Birgit Christensen nu farvel til arbejdslivet. Med en ukuelig iver og et skarpt øje for tilgængelighed har hun været en central skikkelse på IBOS, der har sørget for at åbne huset op og samarbejde med verden uden for.

Birgit giver et praj

The hardest working woman in showbiz. Sådan blev Birgit Christensen beskrevet til sin afskedsreception. Hun er kvinden med de tusinde ideer og et blik for tilgængelighed, der ikke slukker, når arbejdsdagen er forbi.

Trafikselskaber, kommuner og app-udviklere har gennem tiden modtaget billeder og opsange fra Birgit Christensen, der ikke har været bleg for at pege på ting, der ikke fungerer.

Birgit Christensen snakker med politiker Uffe Elbæk og viser hjælpemiddel.

København Kommune har appen ”Giv et praj”, hvor borgere kan melde ind, hvis de bliver opmærksomme på fejl og mangler rundt om i byen. Dén app har Birgit Christensen brugt aktivt. Så meget, at hun er kommet på deres mail-liste, når de udvikler nye versioner af appen.

”Nu har jeg taget nogle billeder af de her løbehjul. De står midt ude på fortovet ved tunnelen på vejen til IBOS. Det er det, der er så lusket, så kommer folk med synsnedsættelse op ad tunnelen ved busstopstedet og ramler ind i dem”, siger Birgit Christensen om sit seneste opslag i appen og fortsætter:

”Forleden dag stod der fem på fliserne. Der kom jeg altså til at tage dem alle sammen og smide dem i en bunke i rabatten. Det var måske ikke så konstruktivt. Jeg kunne jo have flyttet dem og stillet dem pænt. Men jeg blev så tosset, at jeg bare slæbte dem. Og så piver løbehjulene, når man flytter dem! Jeg elsker det. Jamen altså” siger hun og griner.

Spørgsmålet er, om man kan slippe den iver, når man på godt og ondt konstant har blik for det de andre, ikke ser.

”Jeg prøver. Løbehjulene ved tunnelen, det tror jeg får lov at fare”, siger hun, men tilføjer:

”Nej, nu ser vi lige. Jeg tror stadigvæk, jeg vil være opmærksom på tilgængelighed. Altså, hvis det nu kan meldes i ”Giv et praj”.

”Mine børn er også blevet hjernevasket. ”Se mor. Se cykelhandleren over på Østerfælled Torv, han tror ledelinjen er noget, man kan sætte sine cykler op ad!””

IBOS ud til dem, der ikke vidste, at de havde brug for at vide det

”Jeg kommer til at savne de projekter, hvor man kan spille ping pong med folk om idéer”

For Birgit Christensen har det været vigtigt at få sine tanker om tilgængelighed, hjælpemidler og synsproblematikker ud til verden udenfor IBOS. Det har været intentionen, når hun har samarbejdet med for eksempel studerende fra KEA, med museer eller holdt oplæg på messer for SOSU-elever. Her har hun sørget for at åbne omverdens øjne og få dem til at indtænke tilgængelighed, når de udvikler, designer eller bygger nyt.

Birgit Christensen er på messe og fortæller om IBOS' arbejde.

”Vi skal sørge for også at snakke med dem, der ikke kender os i forvejen, og som ikke tror, at de overhovedet behøver at forholde sig til noget med syn, for der tager de fejl,” siger Birgit Christensen, der vil plante bevidstheden om tilgængelighed hos de studerende, så de tager den med sig ud i deres kommende arbejdsliv.

”Jeg oplever, at de er enormt nysgerrige og tit kan relatere det til noget fra deres praktikforløb, men at der bare ikke har været så meget plads til det på deres uddannelse. Det er jo virkelig relevant for deres målgruppe, så det har været så fedt at snakke med dem og gøre dem opmærksom på det”, siger Birgit Christensen om sine oplevelser på SOSU-messerne.

Birgit Christensen står for enden af et bord og holder oplæg. Personer rundt om bordet lytter.

”Jeg synes, at den her del af mit arbejde med at få fortalt om os og syn og hele problematikken til folk, som ikke vidste, at de havde lyst til at vide noget om det, i virkeligheden er noget af det vigtigste”.

Det rykker noget

Et af de projekter, hvor det virkelig har rykket noget, er Københavns Kommunes initiativ med nye udendørsaffaldsspande. Område for Affald og Ressourcer ønskede at indtænke tilgængelighed i projektet og rakte derfor ud efter hjælp hos IBOS. Det gjorde at IBOS og Birgit Christensen var med i hele processen fra vejledning til afsluttende tests.


”Vi testede blandt andet på Amager Forbrænding og havde taktile skilte til test på IBOS. På den måde fik vi i samarbejde ændret og forbedret produkterne”, fortæller Birgit Christensen.

Det betød, at det i 2023 blev det nemmere for mennesker med synsnedsættelse at sortere skrald i de offentlige beholdere, da Københavns Kommune udrullede 550 nye sorteringspunkter, hvor alle beholdere blev afmærket både taktilt og med punktskrift efter IBOS’ vejledning.

Et stort aftryk

”Godmorgen, lille land”.

Den sang havde Birgit Christensen valgt, at der skulle synges til hendes afskedsreception. Sangen er skrevet til indvielsen af Storebæltsbroen, som Birgit Christensen har krydset så mange gange. Med sin tekst om de danske landskaber og hvordan vi bindes sammen, indkapsler den på fineste vis hendes mange rejser rundt i landet.


Birgit Christensen har nemlig en helt særlig evne til at samle mennesker og skabe netværk. Med to kufferter fyldt med hjælpemidler har hun rejst land og rige rundt og besøgt især Dansk Blindesamfunds lokale afdelinger.

Hjælpemiddelkufferten har været en måde at bringe Hjælpemiddeludstillingen ud til hele landet og få præsenteret de hjælpemidler, der kan gøre hverdagen nemmere for blinde og svagsynede. Derfor har Birgit Christensen i flere år pakket kufferterne og sat sig på sin yndlingsplads i toget, plads 65 i stillekupeen.

”Jeg nyder det med at rejse rundt. Jeg synes, det har været så fedt at møde alle de rigtig, rigtig søde mennesker. Der er jeg totalt engageret.”
”Der er nul powerpoints. Ingenting. Det er bare mig, der snakker”.

Stafetten gives videre til ergoterapeut Mette Murmann Frosberg

Den 30. juni er Birgit Christensens sidste arbejdsdag hos IBOS, men arbejdet med hjælpemiddeludstillingen kører videre for fuld styrke. Mette Murmann Frosberg overtager nemlig roret som ansvarlig for hjælpemiddeludstillingen. En rolle som Birgit Christensen ved, at Mette Murmann Frosberg med sin synsfaglige ekspertise og stærke faglighed som ergoterapeut vil kunne fortsætte og samtidig bringe nye ideer til bordet.

Mette Frosberg sidder i toget på tur med hjælpemiddelkufferten.

Birgit Christensen understreger nemlig vigtigheden af, at IBOS fortsætter med at udvikle sig og tilpasse sig nye udfordringer.

”Jeg synes, det handler om at kigge på det hele og spørge: ”Er det overhovedet sådan her Hjælpemiddeludstillingen skal se ud? Er det overhovedet sådan her, at det skal køres?”” siger hun og fortsætter:

”Der skal ikke være noget gravkammer over det her. Det er vigtigt for mig. Og jeg har ikke tænkt mig at komme forbi og sige, ”nå, nå, det var altså pænere før””.

”Måske skal hun dog købe nogle nye kufferter, der fungerer lidt bedre”, afslutter Birgit Christensen med et smil.

Fakta om Birgit Christensen

  • 67 år, bor i Husum, er gift og har to børn
  • Uddannet arkitekt
  • Blev ansat som IKT-konsulent på IBOS i 2007

Tilbage til nyhedsoversigt