Kategorier
Kursus til dig med nedsat syn Nyhed Podcast

Ny podcast: ’Der er nogen, der kan sætte sig 100 % ind i, hvordan man har det’

Når man får en synsnedsættelse, gør man sig mange tanker om situationen og fremtiden. Sådan var det også for Jette og Annette, der begge blev stærkt svagsynede i løbet af et par år. Derfor tog de kurset ’Hvad vil det sige at få en synsnedsættelse?’ for at møde andre i samme situation. IBOS har besøgt dem for at høre deres historie. Det er blevet til en podcast og denne artikel, som er en kortere udgave af podcasten.

Det har stor betydning at møde andre i samme situation, når man får en synsnedsættelse. Derfor tilbyder IBOS kurset ’Hvad vi det sige at få en synsnedsættelse?’. Her kan deltagerne udveksle viden og erfaringer – og få viden om reaktioner på synsnedsættelse, erkendelse af synsnedsættelsen og hvilke offentlige og private støttemuligheder, der er.

’Man opdager verden er stor, og der ikke er nogen begrænsninger’

Jettes syn har ændret sig hurtigt. I løbet af de sidste to år er hun blevet stærkt svagsynet – og har 5 % syn tilbage på begge øjne. Nu er hun sygemeldt og kæmper for at komme tilbage til sit arbejde med kvalitetssikring. I den forbindelse tog hun kurset ’Hvad vil det sige at få en synsnedsættelse.

– Inden jeg var på kurset, følte jeg mig ’Palle alene i verden’ og var ked af det. Det påvirker en dybt, når der bliver rodet ved ens syn og man aldrig havde forestillet sig, det skulle ske. Det var et positivt boost og det har været rigtig godt at møde andre og høre om det. Og det har været ufattelig godt at føle, der bliver taget hånd om en. Man opdager verden er stor og der ikke er nogen begrænsninger. Det er nemmere at håndtere, når man kan spejle sig i andre – at man ikke sidder alene med det.

Juristen Annette er også blevet svagsynet over de seneste år. Hun begyndte at bruge en paraply som mobility-stok for at sikre sig, hun ikke ville falde, når hun var ude. Men det var ikke holdbart. Og hun meldte sig også til kurset. Annette fortæller om mødet med andre i samme situation.

– Det var tankevækkende for mig, at vi havde nogle af de samme udfordringer. Men også at andre havde større udfordringer. Så det fik mig til at sætte pris på det, jeg kan. Og min situation. Jeg kan stadig arbejde. Det var også fedt at høre, hvordan de andre takler udfordringerne. Både praktisk og mentalt. Det giver en oplevelse af, at der er noget at hente. Der er nogen, der kan sætte sig 100 % ind i, hvordan man har det.

Hør podcasten

Lyt til podcasten på Podbean

Skal du med på næste kursus?

IBOS afholder løbende kurset ’Hvad vil det sige at få en synsnedsættelse. Følg med på kursussiden.

Vil du høre flere podcasts?

Vi har samlet vores podcasts. Find dem på podcast-siden.