Kategorier
Nyhed

Frivillig på IBOS: ”At få lov til at spille en rolle her, hvor lille den end er, er en stor glæde”

På IBOS er frivillige gå-værter og fritidsmakkere med til at bryde hverdagen for beboerne på IBOS. De frivillige giver deres tid og energi, i aktiviteter og nye fællesskaber, og det at være frivillig er en betydningsfuld oplevelse, som både giver de frivillige stor glæde og et nyt perspektiv på livet.

IBOS har i samarbejde med NGO’en Just Human startet et ’Just Walk’ gå-fællesskab op for mennesker med synshandicap. ’Just Walk’ er en venlig bevægelse, hvor lokale gå-værter over hele landet inviterer med på gåture, hvor der i fællesskab bliver taget skridt for venligheden. IBOS har etableret et gå-fællesskab, der mødes en gang om måneden og går korte eller længere ture.

Fællesskaber og nye oplevelser spiller også en stor rolle, når fritidsmakkere laver fritidsaktiviteter med beboerne på IBOS. Fritidsmakker er startet op ud fra et ønske om at skabe flere fællesskaber og et mere varieret fritidsliv for mennesker med et synshandicap.

En helt ny verden

De frivillige gå-værter og fritidsmakkere er med til at gøre en stor forskel og skabe større fællesskaber for personer med synshandicap, og de frivillige oplever, at deres rolle har en stor betydning for de frivilliges eget møde med nye mennesker.

Elizabeth Ahlefeldt Laurvig-Lehn, der er frivillig på IBOS, blev inspireret til at blive gå-vært gennem et opslag på Facebook om samarbejdet mellem IBOS og ’Just Walk’. Hun fortæller om sin rolle og oplevelse som gå-vært: 

”At gå med mennesker med synshandicap har introduceret mig for en helt ny verden. Det mod, man ser, både hos dem, der er født med blindhed, og hos dem, der senere har mistet synet, gør én ydmyg. Det stærke fællesskab og den brede vifte af støtte som Instituttet for Blinde og Svagsynede, IBOS tilbyder, er imponerende. At få lov til at spille en rolle her, hvor lille den end er, er en stor glæde, ikke mindst for den som både elsker at møde nye mennesker og sætter pris på en god gåtur i naturen”.

Tre personer går en tur tæt ved vandet

”Det er så befriende at glemme sig selv lidt”

Hver anden mandag kommer fritidsmakkerene med glad energi og laver forskellige aktiviteter sammen med IBOS’ beboere. De tager ofte på cykelture i de grønne områder omkring IBOS eller på længere ture ind til København eller til Dyrehaven. De laver også aktiviteter som for eksempel bålhygge og banko. De frivillige er glade for at komme og gøre en forskel for nogen, som har brug for det, og er samtidig også selv en del af et større fællesskab.

Lise Grastrup, der er fritidsmakker på IBOS, har blandt andet været med en beboer på cykeltur på en side-by-side cykel og beskriver sin oplevelse:

”Der sker altså et eller andet med mig, når jeg sidder på den cykel. Jeg bliver ligesom lidt småskør. Griner fjoget og siger mærkelige lyde. Det må være noget, Loke fremkalder i mig, når vi suser gennem byen og udveksler meninger om yndlingskager, laver gættelege, dyrelyde og blindejokes”.

Fælles for de frivillige er, at de oplever, at det at gøre noget for andre, også ender med at være en gevinst for dem selv. Det beriger deres eget liv og gør, at deres egne bekymringer pludselig kan virke uvæsentlige:

”Det er så befriende at glemme sig selv lidt og få et andet perspektiv på sagerne. Selvmedlidenheden og hvad der ellers kan dukke op af følelser af og til i livet, fordufter bare. Fanme sundt”, beskriver Lise.

To personer siddende på en cykel i grønne omgivelser.

Tilbage til nyhedsoversigt