Kategorier
Nyhed

Nyt samarbejde mellem venskabsbyer skal hjælpe blinde ukrainere at leve et liv med synshandicap

Krigen i Ukraine betyder, at flere af landets indbyggere og veteraner skal lære at leve et liv med et nyt handicap. IBOS har været i Lviv for at udveksle erfaringer og specialviden på synsområdet for at kunne igangsætte et betydningsfuldt samarbejde med fokus på omstillingen til et liv med et synshandicap.

I morgendisen sås bedstemødre på gaden med deres koste, tidlige morgenløbere, hundeluftere og så et par enkelte soldater med oppakning på. Lviv i Ukraine, var så småt ved at vågne, da IBOS’ centerchef, Marie Fasmer – sammen med en større dansk delegation – en tidlig morgen var på vej hjem til Danmark efter et to-dages seminar i byen. 

Seminaret var en del af Twinning Cities-programmet, et kommunalt samarbejde mellem danske og ukrainske byer, der denne gang havde fokus på bl.a. handicap, klima og veteraner. Den danske delegation repræsenterede 4 danske kommuner og Kommunernes fælles udviklingscenter, Komponent. IBOS deltog som en del af medarbejdergruppen fra Københavns Kommune. 

København skal hjælpe ukrainske veteraner

Hovedstæderne Kyiv og København er blevet parret som venskabsbyer. I den kommende tid vil København og Kyiv intensivere samarbejdet om veteranindsatser og indsatser i forhold til synshandicap.

“Et af de primære formål med turen var at drøfte, hvordan vi kan anvende danske erfaringer til at starte projekter, der kan støtte Ukraine i den svære situation de står i nu og fremover. Vi mødtes med repræsentanter fra Lviv, Kyiv og Mykolaiv om forskellige indsatser. Fx rehabilitering i forhold til fysiske handicap og mennesker med synshandicap,” siger IBOS’ centerchef Marie Fasmer.

IBOS’ viden og erfaringer skal få blinde ukrainere i arbejde

Udover veteraner, der som følge af krigen skal leve i en ny virkelighed med synshandicap, har byen også en gruppe borgere, der allerede havde et synshandicap, inden krigen startede.

“Bystyret i Kyiv er meget interesserede i at indgå i et samarbejde om indsatser til mennesker med blindhed. De har 2.500 indbyggere, der har et synshandicap. Kun ca. 6 % af målgruppen er i beskæftigelse. I Danmark er det tilsvarende tal 38 %. Så de er blandt andet interesserede i et samarbejde i forhold til beskæftigelse,” fortæller Marie Fasmer.

Hvad er de næste skridt?

“På baggrund af seminaret har vi udarbejdet en projektskitse, vi går videre med. I første omgang ønsker vi at iværksætte gensidige besøg, så vi kan blive klogere på, hvordan vi bedst udveksler viden og kompetencer. I det nye år forventer vi – alt efter sikkerhedssituationen – at sende de første fagpersoner fra IBOS på studiebesøg i Ukraine” siger Marie Fasmer.

 Om Twinning Cities-programmet

  • Danske byer er blevet parret med Ukrainske byer i venskabsaftaler. 
  • København indgik en venskabsaftale med hovedstaden Kyiv i maj 2023.
  • Udenrigsministeriet er sammen med KL programejer
  • Komponent formidler kontakten og samarbejdet med kommunerne i Danmark og de ukrainske byer. 

Tilbage til nyhedsoversigt